Vándorlás az Északi Zöldön – első felvonás

Hosszú hallgatás után ismét érdekes posztok lesznek a blogon 🙂

Egy ideje már szemezgetek az Északi Zöld túraútvonallal… Balassagyarmattól Sátoraljaújhelyig kanyarog nagyrészt a magyar-szlovák határ mentén, körülbelül 380 km hosszan.

Az Északi Zöld túraútvonal ahol lehet, ott a magyar-szlovák határon vezet

Az Északi Zöld túraútvonal ahol lehet, ott a magyar-szlovák határon vezet

Ebben rejlik a kihívás része is a történetnek: a határ ugyanis nem igazodik a domborzathoz, összevissza kanyarog úgy, hogy Trianon idején kitalálták… Hegynek föl, völgynek le vezet a határnyiladék, aminek a schengeni határok óta egyre kevesebb értelme van… Vajon mennyire nőtte be a növényzet azóta?

Az útvonal története is érdekes: Bánhidi Attila vettette fel az ötletet, majd a szervezés is rohamtempóban zajlott: néhány nap alatt kidolgozta a két ország határán (ahol lehetséges) végigvezető gyalogos túraútvonalat. Meglehetősen kevés időt kapott a turistaút alapos, részletes megtervezésére és az érintettekkel történő leegyeztetésre. Ehhez képest, rengeteg szakaszt sikerült előre bejárnia, viszont a természetbarát szervezetekkel, önkormányzatokkal, erdészetekkel, vadásztársaságokkal, civilekkel való egyezkedésekre, megegyezésekre nem sok ideje maradt.

A jelzésfestés 2005 tavaszán kezdődött Mályi József vezetésével. 10 hónapnyi hihetetlen munka árán készült végül el az Északi Zöld kijelölése. Erről a nagyszerű munkáról rendkívül olvasmányos élménybeszámolókat is készített – tényleg öröm volt elolvasni őket, segített lelkiekben is ráhangolódni az elkövetkezendő egy hétre. Vajon milyen állapotban lesznek most ezek a jelzések?

Hogy Ti is kedve kapjatok, ezekben a beszámolók jelentek meg a Kárpáti Lapokban:

Mi most ennek a túraútvonalnak a Balassagyarmattól Aggtelekig tartó szakaszát járjuk majd be július 4 – 12 között. Ahogy általában a többnapos túrákat, ezt is nomád módon, sátrazva próbáljuk majd megoldani. Persze egy vázlatos szakaszolást most is csináltunk, de csak hogy legyen mitől eltérni 🙂

Kalandra fel!

Reklámok
Categories: Erre jártunk | Címkék: | Hozzászólás

Bejegyzés navigáció

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása.

%d blogger ezt kedveli: